Gezinsblad uit stamboom familie van Oorsouw
man‎Adrianus Hendricus Brijs‏‎, zoon van Theodoor Brijs en Sophie Justine La Rue‏.
Geboren ‎14 aug 1842 Rotterdam- Charlois (ZH), overleden ‎19 mei 1921 Rotterdam- Charlois (ZH) @N3420@‎, leeftijd 78 jaar. Beroep: Koopman en kastelein;

Gehuwd ‎22 nov 1917 Rotterdam (ZH), leeftijd 75 jaar (3 jaar gehuwd) met:

womanMaria (I) van der Lee‏, leeftijd bij huwelijk 63 jaar, dochter van Theodorus (II) van der Lee en Antonetta van Boxtel‏.
Geboren ‎10 jun 1854 Herpen (NB) Vermelding op de website www.vanoorsouw.nl:
Geurt (Geurts Seberts) Megens (1553-1627)
Werd ca. 1553 te Haren geboren als zoon van Geurt Seberts Weijers en Henricxken Jan Henricx als moeder.
Geurt trouwde ca. 1580 met Jenneke Joachim Dirx, uit dit huwelijk werden zes kinderen geboren.
Geurt, ook genaamd Goirt of Goert, is de eerste naamdrager Megens.
Dit zou te verklaren zijn uit het feit dat hij verschillende jaren buitenlands is geweest, zoals hij zelf verklaarde.
Misschien heeft men hem daar van Megen of op de Duitse manier des Megens genoemd, en heeft hij deze naam aangehouden toen hij weer terug in Haren was.
Het ôbuiten landsö betekent dat hij buiten het Graafschap Megen heeft gewoond.
Dit kan zijn in het Land van Ravenstein of de Meijerij van Den Bosch, Gelre, of anders.
Veel mensen trokken ten tijde van de tachtigjarige oorlog weg uit het Graafschap, dat in die tijd regelmatig belegerd was door de katholieke Spaanse troepen die streden tegen de reformatie.
Deze militairen hebben er mede voor gezorgd dat veel vernietigd werd; het kasteel te Megen brandde af op 6 januari 1581, en daarmee natuurlijk ook de omliggende huizen.
Ook de kerk in Haren is vernietigd, dit blijkt uit de testamenten die mensen rond 1620 maken; zij schenken dikwijls geld voor de wederopbouw van hun kerk.
Een rampzalige situatie.
Velen zijn teruggekeerd en hebben hun onderkomen herbouwd, waaronder ook Geurt Megens en zijn familie. Geurt Megens was schepen en kerkadministrateur in Haren.
Geurt stierf op 04-01-1627 te Haren.

(Bron: Dit boek ôMijn naam is Megensö auteur Annemarie Megens-Linders)

==================================================
Geurt, ook genaamd Goirt of Goert, is de eerste naamdrager Megens. Dit zou te verklaren zijn uit het feit dat hij verschillende jaren buitenlands is geweest, zoals hij zelf verklaarde. Misschien heeft men hem daar van Megen of op de duitse manier des Megens genoemd, en heeft hij deze naam aangehouden toen hij weer terug in Haren was. Het "buiten lands" betekent dat hij buiten het Graafschap Megen heeft gewoond. Dit kan zijn in het Land van Ravenstein of de Meijerij van Den Bosch, Gelre, of anders.


Getuigenis van Goirt:
Goirt Goirt Megens getuicht in 1627 t.a.v. de kerk van Haren. Hij verklaart "onder sijne gedaene eede oudt te si:in omtrent vlg en tszeventich jaeren", en verklaart verder vele jaren buyten landts" geweest te zijn, maar van zijn voorvaderen gehoon te hebben dat er vier missen in de week in de kerk gecelebreerd dienen te worden. Ook verklaart hij dat Roelof Janss, zijn oom, altijd restoir van het altaar in de kerk is geweest.
Over de gewoonte in verband met de uitvaartmissen verklaart hij. "Wanneer jonge of oude personen stenen, uitgezonderd kinderen, dat de pastoor, met het kruis, end e naburen dan het gecelebreerd wordt." lichaam van huis op komen halen en brengen naar de kerk, alwaar een mis van requiem Geurt, ook genoemd Goirt of Goert, is de eerste naamdrager Megens. (Let op de M onder aan zijn handtekening). Dit zou te verklaren zijn uit het feit dat hij verschillende jaren buiten lands is geweest, zoals hij zelf verklaarde. Misschien heeft men hem daar van duitse Megen of op de manier des Megens genoemd, en heeft hij deze naam aangehouden toen hij weer terug in Haren was. Het "buiten lands betekent dat hij buiten het Graafschap Megen heeft gewoond.
Dit kan zijn in het land van Ravenstein of de Meijerij van s'Hertogenbosch, Gelre, of elders. Veel mensen trokken ten tijde van de tachtigjarige oorlog weg uit het Graafschap, dat in die tijd regelmatig belegerd was door de katholieke spaanse troepen die streden tegen de reformatie.
Deze militairen hebben er mede voor gezorgd dat veel vernietigd werd; het kasteel te Megen brandde af op 6 januari 1581, en daarmee natuurlijk ook de omliggende huizen. Ook de kerk in Haren is vernietigd, dit blijkt uit de testamenten die mensen rond 1620 maken; zij schenken dikwijls geld voor de wederopbouw van hun kerk. Een rampzalige situatie. Velen zijn teruggekeerd en hebben hun onderkomen herbouwd waaronder ook Geurt Megens en zijn familie.
Zeker is dat hij omstreeks 1615 weer in Haren woonde, hij werd daar aangesteld als administrateur van het H. Kruis altaar in de kerk.
Dit was zeer tegen de zin van Nicolaes Vos, die een brief schrijft aan de bedienen bisschop. Hij vond dat een "leek" en bovendien een "getrouwd" persoon geen altaar zou mogen.
Hoewel Geurt dus niet altijd in Haren heeft gewoond, had hij er wel bezittingen, dit betekende grond, en waarschijnlijk heeft hij deze ten tijde van zijn afwezigheid onbebouwd laten liggen.
Getuigenis van Goirt: Goirt Goirt Megens getuicht in 162 7 t.a.v. de kerk van Haren.
Hij verklaart "onder sijne gedaene eede oudt te si:in omtrent vlg en tszeventich jaeren", en verklaart verder vele jaren buyten landts" geweest te zijn, maar van zijn voorvaderen gehoon te hebben dat er vier missen in de week in de kerk gecelebreerd dienen te worden.
Ook verklaart hij dat Roelof Janss, zijn oom, altijd restoir van het altaar in de kerk is geweest.
Over de gewoonte in verband met de uitvaartmissen verklaart hij "Wanneer jonge of oude personen stenen, uitgezonderd kinderen, dat de pastoor, met het kruis, en de naburen dan het gecelebreerd wordt." lichaam van huis op komen halen en brengen naar de kerk, alwaar een mis van requiem.
De familie moest zelf zorgen voor "het gelucht"; men moest dus zelf kaarsen leveren voor het licht in de kerk. Jonge kinderen werden niet officieel begraven. De oorzaak daarvan was dat een kind vaak al in de eerste levensjaren overleed, en het daardoor te kostbaar was om deze kinderen een echte begrafenis te geven. Verder keek men in die tijd anders tegens kindersterfte aan, alleen de sterke kinderen werden volwassen. Het overlijden van een kind werd ook vaak niet in het begraaf-of doodboek vermeld.
, overleden ‎29 mrt 1931 Rotterdam (ZH) @N3419@‎, leeftijd 76 jaar, 1e huwelijk met: Lambertus Megens, ‎2e huwelijk met: Adrianus Hendricus Brijs

Stamboom familie van Oorsouw

Stamboom familie van Oorsouw.